50 درصد هزینه خانواده های تهرانی صرف محل سکونت می شود
سومین نشست تخصصی سازمان راهبر مهندسان ساختمان با مشارکت واحد علوم و تحقیقات و با حضور مهندسان ناظر استانهای تهران، البرز، سمنان و قزوین و جمعی از متخصصان و صاحبنظران حوزه ساختمان و ساخت و ساز در واحد علوم و تحقیقات برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی واحد علوم و تحقیقات دکتر سیامک الهی فر عضو کارگروه برنامه ریزی افزایش ظرفیت اشتغال سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران، با بیان اینکه راهبر مهندسان ساختمان سازمانی مردم نهاد است ، گفت: اساس کار راهبر مهندسان ساختمان استوار بر مشورت، مشارکت و خرد جمعی است . تفکر مردم در رسیدن به هدف، داشتن قدرت است، غافل از اینکه صندلی های قدرت بسیار محدود هستند ولی زمینه های خدمت رسانی به جامعه بسیار گسترده است.
وی ادامه داد: بر همین اساس سازمان راهبر مهندسان ساختمان امیدوار است بتواند با همکاری مشاوران متخصص و مجرب در عرصه ساخت و ساز ساختمانها خدمتگذار منابسی برای جامعه و کشور باشد.
الهی فر تصریح کرد: در ارتباط با وضعیت مهندسی و مهندسان ساختمان کشور بخش های مختلفی فعال هستند که از جمله می توان به مهندسی ساختمان، آموزش، جمعیت و تعداد مهندسین، فناوری های نوین در ساخت و ساز، قوانین و دستور العمل ها اشاره کرد.
وی ادامه داد: متناسب نبودن کامل کارایی، دوام نامناسب سازه ها، مدت زمان زیاد برای اجرا، بالابودن هزینه های تمام شده، میزان بالای مصرف انرژی، عدم رعایت مسائل زیست محیطی، نبودن سیستم آموزشی مناسب، ناکارآمد بودن روش های آموزشی، حاکم بودن شیوه های سنتی در ساخت و ساز، عدم یکپارچگی در قوانین و دستور العمل ها از جمله مشکلاتی است که در حوزه ساخت و ساز کشور با آن مواجه هستیم.
الهی فر افزود: برای برطرف ساختن مشکلات موجود در زمینه ساخت و ساز در کشور باید با ایجاد زیرساختهای مناسب و به کارگیری افرادی با روحیه تعاملی و کار گروهی به عنوان مجریان ذیصلاح، نظارت دقیقی بر حوزه ساختمانی کشور داشته باشیم تا کیفیت را در ساخت افزایش دهیم.
دکتر مهدی روانشادنیا عضو هیأت علمی و مدیرگروه های عمران واحد علوم و تحقیقات نیز در این همایش، با بیان اینکه در صنعتی فعالیت می کنیم که املاک و مستغلات، 88 درصد ثروت خانواده های ایرانی را تشکیل می دهد، گفت: عمده سرمایه گذاری مردم در ایران در صنعت ساختمان و ساخت و ساز صورت می گیرد.
وی ادامه داد: کل ارزش سهام بخش خصوصی در بورس بالغ بر 30 میلیارد دلار است و این درحالی است که ارزش املاک و مستغلات بخش خصوصی در کشور 90 برابر آن یعنی حدود 2700 میلیارد دلار است، از سوی دیگر براساس آمار سال 1391، 161 هزار میلیارد تومان تولید سرمایه ناخالص ملی در کشور شده است که بالای 52 درصد آن در صنعت ساختمان سرمایه گذاری شده است.
به گفته وی ، بطور میانگین 35 درصد هزینه خانواده ها صرف سکونت می شود که متأسفانه در تهران بالای 50 درصد است.
دکتر روانشادنیا با طرح این سوال که خروجی صنعت ساختمان با سرمایه گذاری هایی که صورت می گیرد در ایران چیست؟ ادامه داد: متوسط حوادث صنعت ساختمان در دنیا 17 درصد است که متأسفانه این آمار طی چندین سال گذشته بین 41 تا 51 درصد کل حوادث ناشی از کار را در ایران تشکیل می دهد. همچنین عمر ساختمان ها در اکثر کشورهای دنیا 100 سال و در ایران زیر 30 سال است ، نمی تواند خروجی مناسبی برای صنعت ساختمان کشور باشد.
وی افزود: براساس ماده 7 مبحث دوم مقررات ملی ساختمان تمامی عملیات اجرایی ساختمان منحصرا تنها باید توسط مجریان دارای صلاحیت و دارای مجوز و پروانه از وزارت مسکن و شهرسازی صورت گیرد که متأسفانه به آن توجه چندانی نمی شود و هرکسی که شرایط مالی مناسبی داشته باشد به راحتی اقدام به کار ساخت و ساز می کند.
عضو سازمان نظام مهندسی استان تهران ، ادامه داد: مسائل مرتبط با صدور پروانه، نقشه اجرایی، رعایت اصول ایمنی در طول کار، ارائه برنامه زمان بندی، صحت انجام عملیات ساخت مطابق مقررات ملی ساختمان و ... ازجمله مواردی است که باید مجریان ساخت و ساز اجرا کنند، متأسفانه عدم رعایت این موارد و ساخت و ساز توسط افراد بدون صلاحیت، باعث ایجاد نوعی عدم اعتماد به مجریان شده است.
وی با اشاره به اینکه قانون نظام مهندسی ایران سال 74 و مقررات ملی ساختمان (مبحث دوم) در سال 84 تدوین شده اند و مدت زمان زیادی از تدوین آنها می گذرد، تصریح کرد: طبیعتا تا کنون مفاهیم جدید وارد صنعت ساخت و ساز و ساختمان شده است که در زمان تدوین قوانین مورد توجه تدوین کنندگان نبوده است، بنابراین باید قوانین موجود در این زمینه را مورد بازبینی قرار گیرد و ضمانتی برای اجرایی کردن آنها ایجاد شود.