لوکزامبورگ، کشوری است کوچک با جمعیتی حدود ۵۰۰هزار نفر. پایتخت این کشور هم «لوکزامبورگ» نامیده میشود و حدود ۹۰هزار نفر جمعیت دارد، البته طی روز، این جمعیت به ۱۳۰هزار نفر افزایش پیدا میکند. ۴۰هزار نفر از کشورهای همسایه، بلژیک، فرانسه و آلمان برای کار به لوکزامبورگ میآیند و شبها به کشور خود برمیگردند. شرایط کار، بیمه و قوانین مالیاتی در لوکزامبورگ به صورتی است که این افراد کار کردن در این کشور را به کشور خودشان ترجیح میدهند. لوکزامبورگ کشوری در قاره اروپا است که به مرکزی برای موسسههای مالی و بانک تبدیل شده است.
این کشور با بلژیک، فرانسه و آلمان همسایه است. این کشور تنها بازمانده نظام حکومتی دوکنشینی در جهان است. این کشور یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان است و براساس آمارهای سال ٢٠٠٧ سازمان اطلاعات آمریکا (سیا)، بیشترین میزان تولید ناخالص داخلی به ازای هر نفر در جهان از آن این کشور است. لوکزامبورگ یکی از کوچکترین کشورهای قاره اروپا است.
این کشور از نظر وسعت در بین ١٩٤ کشور جهان رتبه ١٧٥ را دارد. این کشور یکی از پایهگذاران اتحادیه اروپا، پیمان آتلانتیکشمالی(ناتو) و سازمان ملل متحد بود. شهر لوکزامبورگ، پایتخت این کشور میزبان تعدادی از ساختمانهای وابسته به اتحادیه اروپا است.
سیاست در لوکزامبورگ
در این کشور دموکراسی با کمک مجلس پیاده میشود. رئیس حکومت، دوک اعظم است. این سمت موروثی است و از نسلی به نسل بعد منتقل میشود. اکنون دوک اعظم، هنری است و پس از او پسرش، جانشینش میشود. رئیس دولت، نخستوزیر است. قانون اساسی این کشور در سال ١٨٦٨ تدوین شده است. قوهقانونگذاری این کشور شامل شورای نمایندگان است که ٦٠کرسی دارد و نمایندگانش برای دورهای ٥ ساله با رأی مستقیم مردم انتخاب میشوند. مجلس دیگری نیز در این کشور فعال است که در حقیقت مجلس مشاوران است و ٢١ عضو آن را دوکاعظم از میان مردم عادی انتخاب میکند.
اقتصاد در لوکزامبورگ
تولید ناخالص داخلی در این کشور ٧٩/٣٨میلیارد دلار است. ٢٠٥هزار نفر نیروی کار این کشور را تشکیل میدهند که بیش از ١٢١هزار نفر از آنها از آن سوی مرزها از کشورهای آلمان، فرانسه و بلژیک میآیند.
نرخ بیکاری در این کشور ٤/٤درصد است. آماری از افراد زیر خطفقر در دست نیست. درسال ٢٠٠٧ میلادی، نرخ تورم در لوکزامبورگ ١/٢درصد بود.
محصولات صادراتی این کشور شامل ماشینآلات و تجهیزات، فولاد و فرآوردههای آن، موادشیمیایی، الوار و شیشه است که به کشورهای آلمان (٣/١٩درصد)، فرانسه (٥/١٥ درصد)، ایتالیا (٥/٩درصد)، انگلیس (٥/٩درصد)، بلژیک (٨/٨ درصد)، اسپانیا (٣/٥درصد) و هلند (٥/٤ درصد) صادر میشود.
محصولات وارداتی این کشور شامل مواد معدنی، آهن، مواد غذایی و کالاهای لوکس است که از کشورهای بلژیک (٣/٢٦درصد)، آلمان (١/٢٠درصد)، چین (٧/١٦درصد)، فرانسه(٥/٨درصد)، انگلیس (٥/٥درصد) و هلند (٢/٤درصد) وارد میشود.
مردم لوکزامبورگ
جمعیت این کشور ٤٨٦هزار نفر با میانگین سنی ٣٩سال است. امید به زندگی برای زنان ٨٣ و برای مردان ٧٦سال است. ٨٧درصد از مردم این کشور مسیحی پیرو کلیسای کاتولیک رم هستند. زبان رسمی آنها لوکزامبورگی است.
زبان
در لوکزامبورگ سه زبان رایج است. زبان لوکزامبورگی که برای گفتوگوهای روزمره از آن استفاده میشود، زبان فرانسه که زبان قانونی کشور است و مکاتبات قانونی به این زبان انجام میشود و زبان آلمانی که در مطبوعات از آن استفاده میشود. بچهها در لوکزامبورگ در ۶ سالگی با آغاز دبستان، درحالیکه در خانه به زبان لوکزامبورگی صحبت میکنند، زبان آلمانی را میآموزند، در ۷ سالگی فرانسه را آغاز میکنند، از ۱۲ سالگی به بعد ریاضی را به زبان فرانسه میآموزند و در ۱۳ سالگی زبان انگلیسی را شروع میکنند. به این ترتیب با پایان دوره راهنمایی، ۴ زبان را میدانند و مهمتر اینکه این زبانها باعث سردرگمیشان نمیشود.
مرزهای داخلی
منطقهKirchberg شامل سه بخش است: یک بخش آن مختص ساختمانهایی است که به اتحادیه اروپا اختصاص دارند، مثل اداره قضایی اروپا، پارلمان اروپا، مرکز سرمایهگذاریهای اروپایی، اداره کنترل پروازهای اروپا و... حدود ۱۰هزار نفر از ۲۷کشور عضو اتحادیه اروپا در این ادارات کار میکنند. جالب اینکه «مدرسه اروپایی» مدرسه خاصی است که برای فرزندان این افراد در این منطقه تأسیس شده است. در این مدرسه، کلاسهایی به تمام زبانهای رایج اروپا به صورت رایگان، وجود دارد و مثلا یک بچه اهل اسلواکی میتواند به زبان اسلواک درس بخواند.
بخش دوم منطقه Kirchberg مربوط است به تفریحات که امکاناتی از قبیل زمینهای ورزشی، سینما و... دارد. لوکزامبورگ بیشترین سرانه صندلی سینما در اروپا را دارد. هوای بارانی لوکزامبورگ، مردم را به سینما علاقهمند کرده است. شبکه RTL(Radio Television of Luxembourg) بزرگترین شبکه رادیو- تلویزیونی اروپا در لوکزامبورگ و در همین منطقه واقع شده است. این شبکه، ٩٠سال عمر دارد.
بخش سوم منطقه هم به بانکها اختصاص دارد. اقتصاد لوکزامبورگ براساس صنعت استیلسازی و بانکداری است. در شهر لوکزامبورگ حدود ١٤٠ شعبه بانک وجود دارد.
لوکزامبورگ تنها کشور «دوکنشین» دنیا است. دوک تنها یک نگهبان دارد. در مواقعی که میهمان خارجی به دیدن دوک میآید، تعداد نگهبانان به دو، سه، چهار و درنهایت شش میرسد! ارتش لوکزامبورگ فقط ١٢٠٠ نفر عضو دارد و بیشتر از این هم به دوک اعظم نمیرسد...
لوکزامبورگیها هنوز آلمانیها را بابت آنچه نازیها کردند نبخشیدهاند، حتی لوکزامبورگیهای قدیمی، به آلمان سفر هم نمیکنند. نازیها، لوکزامبورگیها را مجبور کردند در جنگ به آلمان کمک کنند و کسانی که این کار را نمیکردند، با خانوادههایشان به اردوگاههای مرگ فرستاده میشدند.