ثبت نام | ورود
English
امروز يکشنبه 1403.10.2 Iranian Construction Engineering and Management
صفحه اصلی
دیدگاه ها

سامانه املاک و مستغلات و بازار مسکن

قرار است در این سامانه دستگاههای مسئول مثل سازمان ثبت اسناد و املاک،اداره مالیات،شهرداریها، سازمان ثبت احوال، شرکت پست و حتی ناجا و شرکتهای خدمات رسان مثل آب ، برق و گاز اطلاعات خود را بارگذاری نمایند تا این سامانه در ابتدا با شناسایی شرایط واحدهای مسکونی و تعیینات فنی آن اگر به مدت ناتعیینی خالی از سکنه است برای آن واحد مسکونی بر اساس تعرفه ای که بعدا مشحص خواهد شد مالیات ببندد.

اخذ مالیات از واحدهای خالی از سکنه سخت ترین بخش این سامانه است که کارشناسان بر این باور هستند که نمی توان با قطعیت در خصوص خالی بودن واحد مسکونی اظهار نظر کرد.

*نمی توان با قاطعیت درباره دلایل وجود خانه های خالی اظهارنظر کرد

مهدی روانشادنیا استاد دانشگاه و کارشناس مسکن در گفت وگو با خبرنگار مالی خبرگزاری فارس با اشاره به اینکه این سامانه نمی تواند اثر محسوسی بر بازار مسکن داشته باشد، گفت: به هر حال در خصوص دلایل وجود واحدهای خالی از سکنه مسائل زیادی مثل مسائل حقوقی و حتی فنی وجود دارد. به هر حال نمی توان با قاطعیت گفت که یک واحد مسکونی خالی از سکنه فقط برای این خالی مانده است که قصد سوداگری داشته و مالک آن برای اینکه آن واحد مسکونی در آینده گران گردد، آن را خالی نگه داشته است.

روانشادنیا ادامه داد: به هر حال مسکن سالهاست که به عنوان یک مامن برای سرمایه گذاری شناخته شده است و وقتی که شرایط مالی کشور به گونه ای است که گزینه های زیادی برای سرمایه گذاری وجود ندارد، پس طبیعتا نمی تواند اعمال مالیات اثر جدی بر روی تصمیم گیریهای سرمایه گذاران داشته باشد.

وی با بیان اینکه این سامانه نمی تواند به عرضه مسکن یاری کند، گفت: اما نکته ای که حائز اهمیت است این است که اگر تنها 20 تا 30 درصد این واحدهای مسکونی خالی از سکنه نیز وارد بازار مسکن گردد می توان به این سامانه امیدوار بود.

این کارشناس مسکن گفت: به هر حال همه می دانیم که پارامترهای خارج از بخش مسکن و پارامترهای کلان اقتصاد شرایط مسکن را تعیین می نماید و شرایط عرضه و تقاضا چندان نمی تواند بر بازار مسکن تعیین نماینده باشد.به هر سوی وجود این سامانه می تواند مفید باشد، به شرط اینکه به خوبی واحدهای خالی از سکنه را شناسایی و نسبت به تعیین مالیات به خوبی عمل کند.

*سامانه املاک می تواند تا حدودی عرضه مسکن را افزایش دهد

اما از سوی دیگر بعضی کارشناسان مسکن معتقد هستند که مشکل امروز بخش مسکن کمبود فراوری است و این سامانه نمی تواند یاریی به فراوری کند، اما می تواند تا حدودی بر عرضه مسکن هایی که فراوری می شوند، اما عرضه نمی شوند یاری کند.

حسام عقبایی نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس معتقد است که سامانه املاک قرار نیست تمام مسائل به خصوص کمبود فراوری مسکن را مرتفع کند، اما می تواند تا حدودی عرضه مسکن را افزایش دهد.

وی می افزاید: سامانه املاک قرار نیست برای بازار مسکن شق القمر کند، چرا که این سامانه اگر بخواهد تمام مسائل به خصوص کمبود فراوری مسکن را مرتفع کند، باید به گونه ای دیگری راه اندازی می شد پس هدف او تنها شناسایی واحدهای خالی از سکنه و سپس تعیین مالیات برای این واحدهای مسکونی است.

عقبایی با تاکید بر اینکه سامانه املاک اما می تواند تا حدودی عرضه مسکن را افزایش دهد گفت:به هر حال بعضی از سازندگان به دلیل نبود ساز و کارهای مالیاتی واحد مسکونی خود را تمام می نمایند، اما عرضه نمی نمایند و این سامانه می تواند یاری بزرگی به عرضه این واحدهای مسکونی کند.

نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک ادامه داد: سال هاست که کارشناسان مسکن و مقامات دولتی می گویند که 2.5 میلیون واحد مسکونی خالی از سکنه در کشور داریم، اما هیچ اقدامی برای ورود این تعداد مسکن به بازار نمی گردد، پس اگر یک ساز و کار مناسب مالیاتی وجود داشت این واحدهای مسکونی که اغلب هم در مناطق مرفه و به شکل لوکس ساخته شده اند وارد بازار شده و تعادل را به بازار مسکن باز می گرداند.

از سوی دیگر مقامات دولتی نظر مثبتی به این سامانه دارند.چرا که محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی در روز راه اندازی سامانه املاک با تاکید فراوان گفت که این سامانه بتواند به صورت دیتاماینینگ (پردازش داده های بزرگ) شناسایی ها را انجام داده و ثروت اندوزی بعضی از سفته بازان را در بازار مسکن مهار کند.

او معتقد است که این سامانه می تواند حباب مسکن را مدیریت کند چرا که خانه دار شدن مردم بر اساس قانون وظیفه دولت است.

*تاثیر مثبت سامانه املاک بر خرید و اجاره مسکن

اما ابوالقاسم رحیمی انارکی مدیر عامل بانک مسکن اظهارنظر جالبی در خصوص سامانه املاک دارد و می گوید: ورود واحدهای خالی از سکنه تأثیر قابل توجهی در بازار خرید مسکن و اجاره خواهد داشت، چرا که اگر 2،5 تا 3 میلیون مسکن خالی از سکنه شناسایی و وارد بازار مسکن گردد تأثیر قابل توجهی در بازار مسکن چه در خرید و چه در بخش اجاره خواهیم داشت.

وی با بیان اینکه با برنامه هایی که در بخش مسکن مثل ورود واحدهای خالی از سکنه به بازار مسکن در حال اجرا است شاهد مناسب تر شدن بازار مسکن باشیم، اظهار امیدواری کرد، این سیگنال های مثبت موجب تثبیت قیمت مسکن گردد.

*سامانه املاک تحول خوبی در عرضه مسکن در بازار خواهد داشت

از سوی دیگر محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در گفت وگو با خبرنگار مالی خبرگزاری فارس با اشاره به اینکه سامانه املاک می تواند تحول خوبی در عرضه مسکن در بازار داشته باشد، گفت: هدف از راه اندازی سامانه املاک شناسایی واحدهای خالی از سکنه است، پس اگر 30 درصد 2.5 تا 3 میلیون واحد مسکونی اعلام شده از خانه های خالی از سکنه وارد بازار گردد، تحول خوبی در بازار ایجاد خواهد شد.

وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که پرسید بعضی از کارشناسان عنوان می نمایند که سامانه املاک قرار نیست برای بازار مسکن شق القمر کند، گفت: اتفاقاً کسانی که مخالف راه اندازی سامانه املاک هستند، سرمایه گذار ملک هستند و علاقه ای به راه اندازی این سامانه ندارند.

به گزارش خبرنگار مالی خبرگزاری فارس،به هر حال وجود سامانه املاک می تواند موجب عرضه مناسب واحدهایی که در ماههای آینده فراوری می شوند و یا در ماههای گذشته فراوری شده اند اما عرضه نمی شوند داشته باشد.قطعا تعیین میزان مالیات و تعیین شدن دلایل خالی ماندن واحدهای مسکونی از جمله چالش های اساسی این سامانه است هر چند بارگذاری مناسب اطلاعات برای شفاف شدن اطلاعات موجود در سامانه توسط سازمانهای مسئول می تواند نقش مهم و بسزایی در موفقیت سامانه داشته باشد.



آرشيو مطالب...


Copyright 2012
تعداد کاربران: 40